ΧΑΡΑΔΙΑΤΙΚΑ: Το ονομα προερχεται απο τη λεξη χαραδρα.
Στη φωτογραφια φαινεται μερος απο το φαραγγι (χαραδρα) στη περιοχη Καναλια - Λουμπαρδα του χωριου Χαραδιατικα Λευκαδας.

THE GRAND CANYON OF LEFKAS

Διαφημίστε την επιχείρησης σας ή καταχωρείστε τις μικρές αγγελίες σας, στο haradiatika.blogspot.com

Advertise your business or enter your classifieds in haradiatika.blogspot.com.

Πληροφορίες /Info: Email haradiatika@hotmail.com tel 6972501290-6944502069


ΤΟ AL JAZEERA και το STOPCARTELTV-GR LIVE ΣΤΟ haradiatika blog

To haradiatika εισέρχεται στο κόσμο του web tv. Το haradiatika TV είναι πλέον πραγματικότητα.

Η μετάδοση live του Al Jazeera και του StopCartelTV συνεχίζεται στις σχετικές σελίδες. Καλή ενημέρωση.

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Σχέδιο «Αθηνά»: Τα όμορφα τα λόγια τα μεγάλα και τρία ονοματεπώνυμα. Μέρος Γ.

(συνέχεια από την χθεσινή ανάρτηση)
Τα όμορφα τα λόγια τα μεγάλα Νο 3.
«….Η σχέση κυρίως μεταξύ των Α.Ε.Ι. και της Πολιτείας δεν είναι αποδοτική, διότι δεν βασίζεται σε κανόνες λειτουργίας που να υποστηρίζουν την ποιότητα. Η Πολιτεία επεμβαίνει σε λεπτομέρειες της λειτουργίας του έργου αντί να θέτει στόχους με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας και να ελέγχει την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών. Θα πρέπει επίσης να προσδιοριστούν σαφέστερα οι εκπαιδευτικοί στόχοι των Πανεπιστημίων/Πολυτεχνείων και Τ.Ε.Ι., καθώς και η σχέση μεταξύ τους….

….Το σύνολο των εισαγομένων φοιτητών είναι πολύ μεγάλο, ενώ διατηρούνται οι ελλείψεις σε επιμέρους γνωστικά πεδία, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν ανάγκες…..

….Δεν υπάρχουν τεχνικο-οικονομικές μελέτες, που να τεκμηριώνουν τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας σε αποφοίτους συγκεκριμένων ειδικοτήτων, αλλά η σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες φέρνει στην επιφάνεια μεγάλες αποκλίσεις από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους…..

…..παρ’ ό,τι στην Ελλάδα ο αριθμός ιατρών ανά 1000 κατοίκους είναι πολύ μεγαλύτερος των άλλων χωρών, το σύστημα εξακολουθεί να παράγει ένα από τους μεγαλύτερους αριθμούς ιατρών στην Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα παράγει πολύ μικρό αριθμό υποστηρικτικού νοσηλευτικού προσωπικού….

…..Η οικονομική κρίση, που διέρχεται η Ελλάδα, επιβάλλει τη μέγιστη αξιοποίηση των πόρων που διαθέτει η Πολιτεία για την ανώτατη εκπαίδευση. Ένας από τους τρόπους αντιμετώπισης είναι ο περιορισμός του αριθμού των εισακτέων σε Τμήματα «κορεσμένων» γνωστικών πεδίων. Σε περιπτώσεις που προσφέρεται το ίδιο αντικείμενο σε άλλα Α.Ε.Ι. της ίδιας περιοχής και κρίνεται σκόπιμο να περιοριστεί ο αριθμός των φοιτητών και κατά συνέπεια των Προγραμμάτων Σπουδών, το διδακτικό προσωπικό θα μπορούσε να ενισχύσει τα Προγράμματα Σπουδών που θα συνεχίζουν να λειτουργούν, μειώνοντας έτσι τον αριθμό των φοιτητών ανά διδάσκοντα και συμβάλλοντας στον εξορθολογισμό της εκπαίδευσης….

….Το δίκτυο των Α.Ε.Ι. που έχει ήδη αναπτυχθεί θα πρέπει να διατηρηθεί στον βαθμό που είναι αναγκαίο για την εξυπηρέτηση των διοικητικών περιφερειών  και να συμπτυχθούν κατά το δυνατόν τα διάσπαρτα Τμήματα του ιδίου Α.Ε.Ι….

….Στους στόχους του Υπουργείου Παιδείας της Φινλανδίας (Vision 2020) αναφέρεται ότι όλες οι περιφέρειες της χώρας θα πρέπει να καλύπτονται από την Ανώτατη Εκπαίδευση…  

Πηγή για όλα τα παραπάνω είναι η ΑΡΧΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ,  ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2010-11, ΙΟΥΛΙΟΣ 2011.
 
Η ΑΡΧΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ με την επόμενη ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2011-12 που δημοσιεύτηκε τον ΙΟΥΛΙΟ 2012 αναφέρει:
«…Στις προηγούμενες Εκθέσεις Πεπραγμένων της η Α.ΔΙ.Π. διατύπωσε μία σειρά παρατηρήσεων και σχολίων που προκύπτουν κυρίως από την αποδελτίωση των Εκθέσεων Εξωτερικής Αξιολόγησης….»

δηλαδή σωστά όλα τα παραπάνω,  αλλά ξαφνικά προτείνει :

« …Περιορισμό της αδικαιολόγητης γεωγραφικής διασποράς των Α.Ε.Ι. και των Τμημάτων τους και των άκριτων «πληθωριστικών» τάσεων σε πλήθος τμημάτων και κατευθύνσεων..».

Και ενώ το Έθνος στις 29/7/2012 γράφει (http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid =2&pubid=63690987):

«Εντός του Αυγούστου (2012), αναλαμβάνει τα ηνία της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ) ο νέος πρόεδρός της, κι αμέσως η ομάδα εργασίας για την αναδιοργάνωση των ΑΕΙ-ΤΕΙ πιάνει δουλειά. Ένα από τα κρίσιμα θέματα που θα διαχειριστεί η ΑΔΙΠ είναι η σύνταξη μελέτης για τη νέα «γεωγραφία» της ανώτατης εκπαίδευσης, για την οποία θα γίνει διάλογος με τους εκπροσώπους των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ».

Η ΑΔΙΠ δεν έχει ανακοινώσει στην ιστοσελίδα της κάποια  πρόταση να δούμε αν συμπίπτει με αυτή του Υπουργού.  Είναι μυστικό για ευνόητους λόγους ή απλά δεν υπάρχει;

«…Η Ελλάδα είναι μια από τις ελάχιστες χώρες της Ευρώπης, όπου απουσιάζει ένα σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και του έργου τους όπως και αξιόπιστοι δείκτες μέτρησης της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του συστήματος…

….τα ελληνικά πανεπιστήμια διαθέτουν τον μεγαλύτερο αριθμό "αιώνιων" φοιτητών σε ολόκληρη την Ευρώπη…

….το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι ένα από τα πλέον συγκεντρωτικά στην Ευρώπη…. το μεγάλο στοίχημα για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα βρίσκεται στην αποκέντρωση…

….στην ανώτατη εκπαίδευση υπάρχουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις εγγραφές και τις αποφοιτήσεις, τη σύνδεση των σπουδών με την αγορά εργασίας….» γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης,  Άνχελ Γκουρία. Έκθεση ΟΟΣΑ το 2010 για την εκπαίδευση στην Ελλάδα.

«…οι ιθύνοντες του ΟΟΣΑ προχωρούν στην ανάδειξη χαρακτηριστικών παραδειγμάτων, για τους ομοειδείς επιστημονικούς κλάδους, που βρίσκονται διάσπαρτοι και χωρίς λόγο ύπαρξης στα ελληνικά ΑΕΙ: Παράδειγμα 1ο : Στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης υπάρχουν δύο χωριστά τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ένα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και το άλλο στις Σέρρες) ….» Έθνος  29/7/2012



Όλοι μιλάνε ότι η τρόικα επιβάλει (ζητά) τις συγχωνεύσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση:

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στον εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, καθώς αυτό επιβάλλεται από την οικονομική συγκυρία, την τρόικα, αλλά και από τις ακαδημαϊκές συνθήκες, που φαίνονται ώριμες για κάτι τέτοιο».

Τελικά υπάρχουν μελέτες, προτάσεις για το πώς θα γίνει και αν, ποιές είναι; Ή μήπως οι μεταρρυθμίσεις του σχεδίου «Αθηνά» αποτελούν σύλληψη συγκεκριμένων ατόμων με ονοματεπώνυμο, για την επιβεβαίωση της «μεγαλομανίας» τους; 

Ονοματεπώνυμο 1:

(μην χάσετε την συνέχεια αύριο) 
τα δύο άτομα που μπορούν και επηρεάζουν το σχέδιο Αθηνά

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου