ΧΑΡΑΔΙΑΤΙΚΑ: Το ονομα προερχεται απο τη λεξη χαραδρα.
Στη φωτογραφια φαινεται μερος απο το φαραγγι (χαραδρα) στη περιοχη Καναλια - Λουμπαρδα του χωριου Χαραδιατικα Λευκαδας.

THE GRAND CANYON OF LEFKAS

Διαφημίστε την επιχείρησης σας ή καταχωρείστε τις μικρές αγγελίες σας, στο haradiatika.blogspot.com

Advertise your business or enter your classifieds in haradiatika.blogspot.com.

Πληροφορίες /Info: Email haradiatika@hotmail.com tel 6972501290-6944502069


ΤΟ AL JAZEERA και το STOPCARTELTV-GR LIVE ΣΤΟ haradiatika blog

To haradiatika εισέρχεται στο κόσμο του web tv. Το haradiatika TV είναι πλέον πραγματικότητα.

Η μετάδοση live του Al Jazeera και του StopCartelTV συνεχίζεται στις σχετικές σελίδες. Καλή ενημέρωση.

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς (που πέρασε απαρατήρητο), και ο λευκαδίτης πιτσιρικάς !!!




Βρισκόμαστε στο τέλος Ιανουαρίου 2020 μετά από 2 χρόνια από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς, και ένα χρόνο μετά την λήξη του.

Δεν μπορώ να γνωρίζω σε πόσους από εμάς τους έλληνες σήμανε κάτι αυτός ο χρόνος το 2018. Το σίγουρο όμως είναι ότι η Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι και κατέχει μια ιδιαίτερα πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που οφείλει να την προστατεύει και να την διαχέει στην ανθρωπότητα.

Οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με 5 συνεργαζόμενες χώρες (Ελβετία, Σερβία. Νορβηγία, Μαυροβούνιο και Ισλανδία) συμετείχαν στην δράση αυτή. Από την σχετική σελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (https://europa.eu/cultural-heritage/about_el.html) διαβάζουμε :

"Το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΕΠΚ) έχει ως στόχο να ενθαρρύνει περισσότερα άτομα να ανακαλύψουν και να ενστερνιστούν την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης, και να ενισχύσει την αίσθησή τους ότι ανήκουν σε έναν κοινό ευρωπαϊκό χώρο. Το σύνθημα του ΕΕΠΚ είναι: «Η κληρονομιά μας: όταν το παρελθόν συναντά το μέλλον»."

 Όλες οι παραπάνω χώρες 27 + 5 διοργάνωσαν το 2018 χιλιάδες δραστηριότητες σε όλη την Ευρώπη για να φέρουν τους ευρωπαίους πολίτες κοντά στην πολιτιστική κληρονομιά. Το τι δραστηριότητες έκανε η Ελλάδα, δεν γνωρίζω. Όχι γιατι υποχρεωτικά δεν έκανε, αλλά σίγουρα δεν τις πρόβαλε αρκετά. Το σίγουρο είναι ότι από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόνο 4 δεν δημιούργησαν ειδικές ιστοσελίδες για να προβάλουν την πολιτιστική τους κληρονομιά την χρονιά αυτή και προτίμησαν να συμμετέχουν με τις υπάρχουσες ιστοσελίδες των Υπουργείων Πολιτισμού τους. Οι 4 χώρες αυτές είναι η Λιθουανία, η Τσεχία, η Κύπρος και δυστυχώς η Ελλάδα.

 Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ανέλαβαν τη δέσμευση να συμβάλουν στην επιτυχή υλοποίηση του ΕΕΠΚ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η Επιτροπή των Περιφερειών και η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή διοργάνωσαν εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Ευρωπαϊκού Έτους και ανέλαβαν δραστηριότητες με επίκεντρο την πολιτιστική κληρονομιά.
Επιπλέον, η ΕΕ αποφάσησε να χρηματοδοτήσει έργα που στηρίζουν την πολιτιστική κληρονομιά. Ειδική πρόσκληση υποβολής προτάσεων για έργα συνεργασίας σχετικά με το Ευρωπαϊκό Έτος προκηρύχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» αλλά στο πλαίσιο των προγραμμάτων Erasmus +, Ευρώπη για τους πολίτες, Ορίζοντας 2020, και άλλων προγραμμάτων της ΕΕ.  

Στο πλαίσιο αυτό το πρόγραμμα Erasmus+ (https://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus_en) υλοποιεί από τον Σεπτέμβριο του 2019 και για 2 χρόνια το πρόγραμμα 
στο οποίο συμμετέχουν μαθητές συγκεκριμένων λυκείων από 4 χώρες  Ελλάδα - Ιταλία - Ισπανία και Ρουμανία. 
Πραγματοποιούνται επισκέψεις των μαθητών στις διάφορες χώρες με σκοπό να προωθούν και να καλλιεργούν την πολιτιστική κληρονομιά ως τρόπο μάθησης των δημοκρατικών αξιών και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ταυτότητας και των κοινωνικών δεσμών, μέσω της δημιουργίας ταινιών.


Μια αφίσα του συγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος με τα πρώτα συμμετέχοντα λύκεια βλέπουμε εδώ:



Το ελληνικό σχολείο του προγράμματος είναι το 2ο Λύκειο Γέρακα και ένας συμμετέχων λευκαδίτης μαθητής που φοιτά σε αυτό δημιούργησε το logo που υιοθέτησαν οι ευρωπαίοι τεχνοκράτες του Erasmus + σαν το επίσημο logo του προγράμματος και το βλέπουμε σε μεγένθυση εδώ:



Η επιλογή έγινε μετά από διαγωνισμό όλων των συμμετεχόντων και στις 4 χώρες και το logo του πιτσιρικά λευκαδίτη Μάριου Ιωάννη Καλύβα αναδείχθηκε το καλύτερο. 

Το σημαντικότερο από όλα είναι βέβαια ότι όλα αυτά τα νέα παιδιά, που παλεύουν με τις δύσκολες συνθήκες του ελληνικού δημόσιου σχολείου και τον επικείμενο εφιάλτη των πανελληνίων, αναγνωρίζουν την αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς και ειναι διατεθιμένα να αφιερώσουν το χρόνο  και την δημιουργικότητά τους στο να μας την παρουσιάσουν.

Το μέλλον μάλλον δείχνει πιο αισιόδοξο με τέτοια παιδιά. Ευχαριστούμε!       
       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου