Η Κάλυμνος, για παράδειγμα, θεωρείται «ένας από τους κορυφαίους αναρριχητικούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο», όπως δηλώνει στην εφημερίδα «Το Βήμα» ο Άρης Θεοδωρόπουλος, εκπαιδευτής ορειβασίας, που έχει αναπτύξει και διαχειρίζεται δύο online αναρριχητικούς οδηγούς.
Πολλές χιλιάδες τουρίστες έρχονται κάθε χρόνο στο νησί, για να αναμετρηθούν με τα κάθετα βράχια του που αποτελούν πρόκληση για κάθε αναρριχητή. «Κάθε χρόνο περίπου δέκα χιλιάδες αναρριχητές επισκέπτονται την Κάλυμνο» αναφέρει. «Από αυτούς χίλια πεντακόσια άτομα έρχονται το Μάιο και άλλες τρεις χιλιάδες τον Οκτώβριο, τους μήνες αιχμής σε ότι αφορά την αναρρίχηση. Το καλοκαίρι υποδεχόμαστε περίπου πεντακόσια με οκτακόσια άτομα κάθε μήνα, σημαντικός αριθμός επισκεπτών για ένα μικρό νησί». Οι τουρίστες - αναρριχητές έρχονται κυρίως από τις Ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ένα 20% περίπου έρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και τον Καναδά.

Ιδιαίτερη απήχηση έχει η Ελλάδα και σε όλους όσους ασχολούνται με τα «σπορ του ανέμου» σε όλες τους τις μορφές, windsurfing, kitesurfing ή ιστιοπλοΐα, όπως λέει ο Αχιλλέας Τζίμας, υπεύθυνος του Sports Tourism Greece. Υπάρχουν προορισμοί που θεωρούνται ιδανικοί για αυτά τα σπορ, καθώς έχουν άνεμο οκτώ μήνες τον χρόνο. Η Ρόδος, η Σάμος, η Λευκάδα, η Νάξος, η Πάρος, η Κως, η Κάρπαθος, η Κρήτη, η Μύκονος, η Λέρος και η Εύβοια, γεμίζουν κάθε χρόνο από windsurfers και kitesurfers, και μαζί τους γεμίζουν και οι τουριστικές επιχειρήσεις, από ξενοδοχεία μέχρι εστιατόρια και μπαράκια.
Σημαντικό είναι ότι πολλοί επισκέπτες επιστρέφουν και τον χειμώνα, καθώς «αυτοί που κάνουν windsurf και kitesurf συνήθως τον χειμώνα κάνουν σκι και snowboard» όπως εξηγεί ο κ. Τζίμας.
Υπολογίζεται ότι περίπου δεκαπέντε εκατομμύρια «τουρίστες - αθλητές» ταξιδεύουν κάθε χρόνο για να επιδοθούν στο αγαπημένο τους άθλημα. Η Ελλάδα έχει όλες τις δυνατότητες για να προσελκύσει ακόμη περισσότερους τέτοιους επισκέπτες. Για τον σκοπό αυτό όμως πρέπει να υπάρξει μια στοχευμένη προβολή στο εξωτερικό, από κρατικούς ή ιδιωτικούς φορείς.