Αύξηση συντελεστών ΦΠΑ, με συμβόλαια
κλεισμένα και εν μέσω κρατήσεων="εκτέλεση" ανταγωνιστικότητας. Ποιον και
σε τι εξυπηρετεί τελικά;
Τι προβλέπει το τελικό σχέδιο που διαμορφώθηκε μετά την σύσκεψη Σαμαρά-Βενιζέλου-Χαρδούβελη - Η ελληνική πλευρά δέχεται να αυξηθούν τα όρια ηλικίας για όσους βγαίνουν πρόωρα στη σύνταξη - «Κόκκινη γραμμή» η άρνηση για νέες περικοπές σε κύριες συντάξεις
Μετά τις άκαρπες συνομιλίες κυβέρνησης - δανειστών στο Παρίσι φαίνεται να οριστικοποιείται η τελική πρόταση προς την Τρόικα μετά τη συνάντηση των κυρίων Σαμαρά, Βενιζέλου και Χαρδούβελη στο Μέγαρο Μαξίμου.Προκειμένου να κλείσει εγκαίρως η συμφωνία και να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Ελλάδα η ελληνική πλευρά αποφάσισε να προτείνει την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. Η απόφαση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ελήφθη στη βάση της μη περαιτέρω επιβάρυνσης του πολίτη.
Έτσι η αύξηση του ΦΠΑ δεν θα περιλαμβάνει τα είδη διατροφής και τα φάρμακα.
Επίσης η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην άρνησή της για νέες περικοπές σε κύριες συντάξεις, ενώ ενδέχεται να αυξηθούν τα όρια της πρόωρης συνταξιοδότησης για τους νέους εργαζόμενους.
Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα κατατεθούν άμεσα και θα αναμένεται η αντίδραση της Τρόικας.
Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Οικονομικών διήρκεσε περίπου δύο ώρες και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις τέσσερις το απόγευμα της Παρασκευής. «Πολλά γίνονται, πολλά λέγονται», είπε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι η Τρόικα ζητά αύξηση του κατώτατου συντελεστή ΦΠΑ.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος αποχώρησε από τη σύσκεψη χωρίς να κάνει δηλώσεις.
Αντίδραση από Μίχαλο: Παράλογη απαίτηση της Τρόικας η αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ
Την ίδια ώρα έντονη είναι η αντίδραση του επιχειρηματικού κόσμου για τη φημολογούμενη αύξηση των κατώτατων συντελεστών ΦΠΑ.Δεν πρόκειται να συνεισφέρει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων η αύξηση των κατώτατων συντελεστών ΦΠΑ, σημείωσε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, ερωτηθείς από δημοσιογράφο για τις φημολογούμενες απαιτήσεις της Τρόικας για αύξηση των κατώτατων συντελεστών ΦΠΑ.
Όπως δήλωσε ο κ. Μίχαλος: «Η αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6,5% είναι άλλη μια παράλογη και βέβαια αναποτελεσματική απαίτηση της Τρόικας. Δεν πρόκειται να συνεισφέρει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων, καθώς η φοροδοτική ικανότητα των επιχειρήσεων και των πολιτών έχει εξαντληθεί. Απεναντίας, θα προκαλέσει τσουνάμι αυξήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες, θέτοντας έτσι πρόσθετα εμπόδια στην ανταγωνιστικότητα βασικών τομέων της ελληνικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός, αλλά και σε άλλους ευαίσθητους τομείς για την κοινωνία, όπως η φαρμακευτική περίθαλψη και ο πολιτισμός. Η κυβέρνηση θα πρέπει να κρατήσει σθεναρή στάση απέναντι στην τρόικα και να αναζητήσει αλλού ισοδύναμα».
Δεν επηρεάζονται τα είδη διατροφής και τα φάρμακα
Νωρίτερα έγινε λόγος για αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6,5% που ισχύει σήμερα, στο 8% ή ακόμα και στο 10%. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει την διαπραγμάτευση με την Τρόικα εξέτασε διάφορα άμεσης και μόνιμης δημοσιονομικής απόδοσης. Μάλιστα στο τραπέζι έπεσε και η μετάταξη προϊόντων και αγαθών από το 13% στο 23% ΦΠΑ.Κοινοτικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι η Τρόικα θέλει διακαώς ένα μέτρο αύξησης του ΦΠΑ, αλλά δεν είναι σίγουρο πως θα δεχτεί ό,τι της προτείνει η κυβέρνηση καθώς φαίνεται να προτιμά την κατάργηση της έκπτωσης για τα νησιά του Αιγαίου. Σε αυτά ισχύουν συντελεστές 5%, 9% και 16% αντί 6,5%, 13% και 23% που ισχύει στην υπόλοιπη χώρα.
Οργισμένη είναι η πρώτη αντίδραση των ξενοδόχων στο ενδεχόμενο της αύξησης του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, είναι σήμερα στο 6,5%, που εκτιμάται ότι θα μειώσει τη ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού.
Μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) Ανδρέας Ανδρεάδης δήλωσε ότι «ως χώρα οδηγούμαστε σε βέβαιη οικονομική αυτοκτονία», ενώ τόνισε με νόημα ότι «η εκτίναξη των τουριστικών αφίξεων το 2013 και 2014 δεν άρεσε σε πολλούς στην ΕΕ». «Αύξηση ΦΠΑ σημαίνει βέβαιη πτώση δική μας και αύξηση δική τους» πρόσθεσε με νόημα.
«Ακούγεται ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα επιβαρύνει τα ξενοδοχεία, όχι την κοινωνία. Εάν δεν έρθουν 3-4 εκατ. τουρίστες δεν θα επιβαρυνθεί η κοινωνία;» διερωτήθηκε ο κ. Ανδρεάδης.
«Αύξηση συντελεστών ΦΠΑ, με συμβόλαια κλεισμένα και εν μέσω κρατήσεων="εκτέλεση" ανταγωνιστικότητας. Ποιον και σε τι εξυπηρετεί τελικά;» διερωτάται από την πλευρά του ο ΣΕΤΕ.
Σημειώνεται ότι οι τουριστικές αφίξεις στην Ελλάδα κατά το τρέχον έτος, εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε συνολικά 23 εκατ. σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 15% συγκριτικά με το 2013.
Ο Ανδρέας Ανδρεάδης είχε δηλώσει ότι «τα τελευταία στοιχεία, αποδεικνύουν την εξαιρετική δυναμική του ελληνικού τουρισμού. Παρά την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος σε Ευρώπη και Ρωσία και το ιδιαίτερα ασταθές περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή, στο τέλος του 2014, η Ελλάδα αναμένεται να ανέλθει στη δεκαπεντάδα της παγκόσμιας κατάταξης των μεγαλύτερων τουριστικά χωρών.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου