ΧΑΡΑΔΙΑΤΙΚΑ: Το ονομα προερχεται απο τη λεξη χαραδρα.
Στη φωτογραφια φαινεται μερος απο το φαραγγι (χαραδρα) στη περιοχη Καναλια - Λουμπαρδα του χωριου Χαραδιατικα Λευκαδας.

THE GRAND CANYON OF LEFKAS

Διαφημίστε την επιχείρησης σας ή καταχωρείστε τις μικρές αγγελίες σας, στο haradiatika.blogspot.com

Advertise your business or enter your classifieds in haradiatika.blogspot.com.

Πληροφορίες /Info: Email haradiatika@hotmail.com tel 6972501290-6944502069


ΤΟ AL JAZEERA και το STOPCARTELTV-GR LIVE ΣΤΟ haradiatika blog

To haradiatika εισέρχεται στο κόσμο του web tv. Το haradiatika TV είναι πλέον πραγματικότητα.

Η μετάδοση live του Al Jazeera και του StopCartelTV συνεχίζεται στις σχετικές σελίδες. Καλή ενημέρωση.

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Ελληνικός καφές και μακροζωία

 


Ελιξήριο μακροζωΐας φαίνεται πως είναι ο ελληνικός καφές σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη Ελλήνων ερευνητών.
Με αφορμή άρθρο των New York Times για το μυστικό μακροζωΐας των κατοίκων της Ικαρίας, στο οποίο γίνεται εκτενής αναφορά στη διατροφή τους με ιδιαίτερη μνεία στα φρούτα, τα λαχανικά, το κρασί και τον ελληνικό καφέ, ομάδα Ελλήνων επιστημόνων με επικεφαλής τον Γεράσιμο Σιάσο ερεύνησε τις συνήθειες ενός δείγματος 71 ανδρών και 71 γυναικών από την Ικαρία, άνω των 65 ετών.
Στα πλαίσια της έρευνας, οι επιστήμονες κατέγραψαν την υγεία αυτών των κατοίκων και τη συσχέτισαν με τις διατροφικές και άλλες συνήθειές τους, στις οποίες συμπεριλαμβανόταν και η κατανάλωση καφέ, αφού το 87% της ομάδας έπινε καθημερινά βραστό ελληνικό καφέ.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες εστίασαν την προσοχή τους στην επίπτωση που έχει η τακτική κατανάλωση του καφέ στην υγεία του ενδοθηλίου, του ζωτικού στρώματος των κυττάρων στην εσωτερική επιφάνεια των αιμοφόρων αγγείων, το οποίο επηρεάζεται από τη γήρανση, ωστόσο φαίνεται ότι ο ελληνικός καφές το προστατεύει.
Συγκεκριμένα, οι αναλύσεις σύμφωνα με την iefimerida έδειξαν ότι όσοι έπιναν τακτικά ελληνικό καφέ, είχαν καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου σε σχέση με όσους έπιναν άλλα είδη καφέ. Ακόμα και σε ηλικιωμένους με υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση βραστού ελληνικού καφέ εξασφάλιζε καλύτερη κατάσταση του ενδοθηλίου των αρτηριών.
Η νέα αυτή έρευνα έρχεται να συμπληρώσει προηγούμενες μελέτες που αναδεικνύουν τη σημαντικότητα της μεσογειακής διατροφής, ωστόσο σύμφωνα με τους Έλληνες ερευνητές, χρειάζονται και άλλες μελέτες για να διευκρινιστούν οι ακριβείς μηχανισμοί μέσω των οποίων ο ελληνικός καφές προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα.
inews

1 σχόλιο:

  1. μην ξεχνατε οτι πολλοι λενε οτι το μυστικο μακροζωιας στην ικαρια οφειλεται στην συνήθεια των κατοίκων μικροι - μεγαλοι να είναι ξύπνουν από τις 3:00 τα ξημερώματα. Τα καφενεια στα χωρια ειναι γεματα αυτες τις ώρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή