ΧΑΡΑΔΙΑΤΙΚΑ: Το ονομα προερχεται απο τη λεξη χαραδρα.
Στη φωτογραφια φαινεται μερος απο το φαραγγι (χαραδρα) στη περιοχη Καναλια - Λουμπαρδα του χωριου Χαραδιατικα Λευκαδας.

THE GRAND CANYON OF LEFKAS

Διαφημίστε την επιχείρησης σας ή καταχωρείστε τις μικρές αγγελίες σας, στο haradiatika.blogspot.com

Advertise your business or enter your classifieds in haradiatika.blogspot.com.

Πληροφορίες /Info: Email haradiatika@hotmail.com tel 6972501290-6944502069


ΤΟ AL JAZEERA και το STOPCARTELTV-GR LIVE ΣΤΟ haradiatika blog

To haradiatika εισέρχεται στο κόσμο του web tv. Το haradiatika TV είναι πλέον πραγματικότητα.

Η μετάδοση live του Al Jazeera και του StopCartelTV συνεχίζεται στις σχετικές σελίδες. Καλή ενημέρωση.

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Νύχτα περνάνε τα χαράτσια - Μέρα οργανώνονται οι αντιδράσεις.



Πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ, στο πρώην Δημαρχείο Ελλομένου, η συγκέντρωση – συζήτηση κατοίκων και φορέων της περιοχής, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Δημοτικής Κίνησης «Όλοι για τη Λευκάδα». 
 Στην συγκέντωση παρευρέθηκαν και οι διαχειριστές του haradiatika blog που τοποθετήθηκαν στην συζήτηση που ακολούθησε. Παραθέτουμε παρακάτω το ρεπορτάζ από τα Λευκαδίτικα Νέα  (http://www.kolivas.de/archives/126229?utm_source=twitterfeed&utm_medium=facebook) που είναι πλήρες.

 Σκοπός της συγκέντρωσης ήταν η ενημέρωση των κατοίκων και ο περαιτέρω συντονισμός της δράσης για την αποτροπή των υπέρογκων αυξήσεων των Δημοτικών τελών -ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροφωτισμού- που αποφασίστηκαν και ψηφίστηκαν, μόνο με τις ψήφους της συμπολίτευσης, στις 5.30 το πρωί της περασμένης Τρίτης, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας.
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης Κωσταντίνος Δρακονταειδής, Μάρκος Νικητάκης, Νικόλαος Μπραντζουκάκης και Γιώργος Φίλιππας, από την Δημοτική παράταξη «Όλοι για τη Λευκάδα», ο Βασίλειος Στραγαλινός από την παράταξη «Ενεργοί Πολίτες» του κ. Ξεν. Βεργίνη, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νυδριού κ. Ασπασία Γαζή και άλλα μέλη, ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Επαγγελματικού και Εμπορικού Συλλόγου Ελλομένου κ. Ιωάννης Κονιδάρης και κ. Χρήστος Κοκκίνης αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας κ. Σωτήριος Σκιαδαρέσης, πρόεδροι και μέλη Τοπικών Συμβουλίων των Τοπικών Κοινοτήτων της ΔΕ Ελλομένου και αρκετός κόσμος.

Τι ανάφέρθηκε στη συζήτηση :



Κεντρικός ομιλητής ήταν ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Όλοι για τη Λευκάδα» κ. Κώστας Δρακονταειδής. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε αρκετοί από τους παρευρισκομένους πήραν το λόγο.
Ξεκινάμε έναν κύκλο συγκεντρώσεων στις έδρες των πρώην Δήμων -την Τετάρτη θα γίνει συγκέντρωση στους Σφακιώτες- για να ενημερώσουμε και να κινητοποιήσουμε τον κόσμο, με στόχο τη δημιουργία ενός μετώπου, με επικεφαλής φορείς και δημοτικές παρατάξεις που καταψήφισαν τις αυξήσεις, αντίστοιχο με αυτό που είχε δημιουργηθεί για την ΕΥΔΑΠ και που το αποτέλεσμα ήταν τότε νικηφόρο, με σκοπό να αναγκάσουμε τη Δημοτική Αρχή να πάρει πίσω την απόφαση, τόνισε ο κ. Δρακονταειδής. Δεν έληξε το θέμα με την ΕΥΔΑΠ, συνέχισε, υπάρχει κατεύθυνση να φύγουν δραστηριότητες από τους Δήμους και να πάνε στους ιδιώτες, όπως π.χ. η διαχείριση των σκουπιδιών. Αναφερόμενος δε στον τρόπο που πάρθηκε η απόφαση για τις αυξήσεις στα Δημοτικά τέλη είπε ότι ο Δήμαρχος Λευκάδας ετσιθελικά και με τρόπο βοναπάρτικο δεν ήθελε να προταθεί η συζήτηση του θέματος, γεγονός που δείχνει την αντίληψη και το σεβασμό που έχει η Δημοτική Αρχή για τους δημότες, λέγοντας ότι δεν σεβάστηκε ούτε ακόμη το επιχείρημα ότι η παριστάμενη στη συζήτηση πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νυδριού ήταν εγκυμονούσα.
Είχα επικοινωνία με άλλους Δήμους ή αναζήτησα πληροφορίες στο διαδίκτυο και διαπίστωσα ότι σε ελάχιστους Δήμους έχουν γίνει αυξήσεις, που δεν ξεπερνούν όμως το 10%, όπως είπε, ενώ εδώ οι αυξήσεις που προσπαθούν να επιβάλλουν δια της μεθόδου ηλεκτροσόκ είναι τεράστιες. Στο σημείο αυτό ο ομιλητής ανέφερε ενδεικτικά τις αυξήσεις που θα ισχύσουν στις τέσσερις ζώνες του Δήμου Λευκάδας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με τα νέα τιμολόγια, καλώντας τον κόσμο να δει πέρα από το νερό και τις τεράστιες αυξήσεις στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στη ΔΕ Ελλομένου: «για σας προκύπτουν αυξήσεις που είναι για τρέλα». Χαρακτήρισε αλχημεία, παγαποντιά και πολιτική αναισθησία το ειδικό καθεστώς των επιχειρήσεων, για το οποίο έκανε λόγο η Δημοτική Αρχή λέγοντας: «πρότεινε η Δημοτική Αρχή για το ειδικό καθεστώς των επιχειρήσεων ότι όποιος θέλει να ενταχθεί θα δεσμευτεί ότι θα πληρώνει για ένα χρόνο ελάχιστη κατανάλωση 150 κυβικά το τετράμηνο, παρότι τα δύο σχεδόν τετράμηνα η κατανάλωση είναι σχεδόν μηδενική. Με 0,80 ευρώ χρέωση το κυβικό (αρχικά ήταν 1 ευρώ) σημαίνει 120 ευρώ το τετράμηνο για μια κλειστή επιχείρηση και σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί ο ΦΠΑ 13% για το νερό και 23% για την αποχέτευση. Πρότεινε επίσης η Δημοτική Αρχή το πάγιο να είναι παντού σταθερό 12 ευρώ, αυτό έγινε τελικά 10 ευρώ, αυτές ήταν και οι δυο αλλαγές που δέχτηκαν μετά από πολύ συζήτηση».
Αναφερόμενος στις προτάσεις της παράταξής του, πέρα από την καταπολέμηση της αντίληψης της σπατάλης που επικρατεί, σχετικά με τον ισοσκελισμό των εσόδων – εξόδων ο κ. Δρακονταειδής είπε:
«Η Δημοτική Αρχή είπε ότι τα έξοδα ανέρχονται σε 2,3 εκ. ευρώ το χρόνο, άρα τόσα θα πρέπει να είναι και τα έσοδα. Προτού πας σε αυξήσεις πρέπει να δεις αν μπορείς να μεγαλώσεις τα έσοδά σου και εμείς λέμε ότι αυτό μπορεί να γίνει. Πρέπει να εισπράξεις τα χρήματα από τους μεγαλοοφειλέτες, πρέπει να κάνεις, λόγω κρίσης, και ρυθμίσεις. Χρειάζεται εξορθολογισμός π.χ. ενιαίο πάγιο. Υπήρχε στην πόλη η χρέωση για την αποχέτευση να γίνεται με βάση τα τετρ. μέτρα, πρέπει να γίνεται με βάση την κατανάλωση νερού. Γίνεται κυριολεκτικά «της πουτάνας» με το ζήτημα κλεψίματος του νερού. Στο ζήτημα αυτό λέει ο Δήμος, κάνουμε ό,τι μπορούμε. Είχαμε προτείνει τρόπους, γίνεται ηλεκτρονικά, χωρίς να σκάψεις για να βρεις την παράνομη σύνδεση, μπορούσαμε έτσι να έχουμε περισσότερα έσοδα. Γίνεται κλοπή με τα τετρ. μέτρα που είναι δηλωμένα για ηλεκτροφωτισμό και αποχέτευση. Είπαμε, καλείς εθελοντικά να δηλωθούν τα σωστά, αν περάσει το δίμηνο προθεσμίας κάνεις δειγματολογικούς ελέγχους, οργάνωσε κατόπιν συνεργεία και κάνε καταμέτρηση, αυτά είναι επιπλέον έσοδα για το Δήμο. Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε τι νερό παίρνει η Λευκάδα. Υπάρχει ένας μετρητής στο Άκτιο όπου καταγράφονται 5 εκ. κυβικά μέτρα, εκδίδουμε λογαριασμούς για 1,5 εκ. κυβικά μέτρα και αναζητούνται 3,5 εκ. Προτείναμε, αν θέλεις να είσαι σοβαρός, θα πας στο Κάστρο και θα βάλεις έναν μετρητή για το τι νερό μπαίνει στο νησί. Είναι δύσκολα όλα αυτά να γίνουν αλλά θα πρέπει κάποτε να ξεκινήσεις, απαιτούνται συγκρούσεις με τους πολίτες… ».
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Δρακονταειδής κάλεσε τους συγκεντρωμένους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, λέγοντας ότι αν δεν γινόταν οι κινητοποιήσεις με την ΕΥΔΑΠ, θα είχε περάσει τότε η σύμβαση παραχώρησης για πλάκα. Είπε ακόμη ότι θα επιδιωχθεί και με νομικούς τρόπους (προσφυγή) να αποτραπούν οι αυξήσεις αλλά το κύριο είναι να ανατραπεί η απόφαση από τους πολίτες και κάλεσε ως πρώτο βήμα στη συλλογή υπογραφών, λέγοντας ότι στην κατεύθυνση αυτή θα μπορούσε να αναλάβει ο κάθε πρόεδρος για το χωριό του.
Ο κ. Μπραντζουκάκης σημείωσε ότι το τιμολόγιο που αποφασίστηκε είναι το ίδιο με αυτό της ΕΥΔΑΠ, για το οποίο «επαναστατήσαμε» την άλλη φορά, είναι σχεδόν αντιγραφή.
Ο κ. Στραγαλινός, αφού χαιρέτισε την πρωτοβουλία να γίνει η συγκέντρωση, ώστε να ενημερωθούν οι δημότες, είπε ότι θα επαναλάβει αυτά που κατήγγειλε στο Δημοτικό Συμβούλιο, λέγοντας:
«Η Δημοτική Αρχή απέδειξε με τις προτάσεις που έφερε τη Δευτέρα ότι είναι ανάλγητη, διότι σήμερα περνάμε κρίση. Αντί ο Δήμος να ακουμπήσει στα προβλήματα έρχεται και ψηφίζει τις αυξήσεις για να μας γονατίσει περισσότερο. Αν είχε πρόγραμμα και όραμα θα μπορούσε να μην πάρει αυτή την απόφαση. Πήρε απόφαση και έδωσε δωρεάν το νερό από το Κολώνι στο Μεγανήσι ενώ θα μπορούσε να πάρει το νερό και να το δώσει στα χωριά της ΔΕ Ελλομένου. Θα κάνω πρόταση: Θα πρέπει και οι Δημοτικές παρατάξεις να κάνουν από κοινού τις συγκεντρώσεις και πέρα από τα διοικητικά μέτρα θα ήθελα πιο δυναμικά μέτρα, αφού γίνει η ενημέρωση των κατοίκων των χωριών. Συγκέντρωση στη Λευκάδα, κατάληψη του Δήμου και των κατά τόπους Δημοτικών Καταστημάτων. Όλοι, σα μια γροθιά…»
Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας κ. Σωτήριος Σκιαδαρέσης ανέφερε, μεταξύ άλλων:
«… Εμείς, θα βοηθήσουμε ως Επιμελητήριο, εκπροσωπώντας τους επαγγελματίες. Η εποχή δεν είναι κατάλληλη για τόσο μεγάλες αυξήσεις – την αγελάδα πρέπει να την αρμέγεις, όχι να την σφάζεις. Θα πρέπει να δούμε τι γίνεται με το νερό που «χάνεται». Υπάρχουν πολλοί που -κακώς- κλέβουν το νερό…»
Υπήρξαν αρκετοί ακόμη που παρέμβηκαν στη συζήτηση, αλλά θα ξεπερνούσε τα όρια αυτής της ανάρτησης, αν αναφέραμε όλα όσα ειπώθηκαν. Παραθέτουμε εν ολίγοις κάποια από αυτά:
Ηλίας Κοντογιώργης: «Είναι θετικό για την παράταξη που πήρε την πρωτοβουλία να γίνει η συγκέντρωση. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε απαθείς απέναντι σε αυτή την αυθαιρεσία που βιώνουμε. Είκοσι άτομα που είμαστε εδώ ζητούσαμε να γίνει η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ενωρίτερα. Δεν έγινε δυνατό να καμφθεί η αντίδραση του Δημάρχου, της σιωπηλής και τρομαγμένης πλειοψηφίας. Είναι θέμα ποιότητας της Δημοκρατίας. Είχαμε και μία εγκυμονούσα, την πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας. Δείχνει την ευαισθησία… Να δημιουργηθεί ένα διαπαραταξιακό όργανο και να παλέψουμε πιο δυναμικά ακόμη απ΄ ό,τι με την ΕΥΔΑΠ. Θεωρώ ότι πρέπει να βάλουμε φρένο, δεν είναι μόνο αυτό, είναι κι άλλα που έρχονται…».
Γιάννης Κονιδάρης, πρόεδρος του Επαγγελματικού και Εμπορικού Συλλόγου Ελλομένου: «Ο Εμπορικός Σύλλογος θα είναι αλληλέγγυος σε όποια δράση συμφωνηθεί. Είμαστε διατεθιμένοι να προχωρήσουμε και σε προσφυγές. Βασικό στοιχείο για τον τουρισμό είναι το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα. Τα τελευταία χρόνια πολλά μικροξενοδοχεία δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα…».
Χρήστος Κοκκίνης, Γραμματέας του Επαγγελματικού και Εμπορικού Συλλόγου Ελλομένου: «… Μείναμε μέχρι τις 6.30 το πρωί. Για μένα ήταν πραξικόπημα αυτό που έγινε. Συνέβη πριν ένα χρόνο με την ΕΥΔΑΠ. Πρέπει να συντονιστούμε και με τη βοήθεια των παρατάξεων και του Επιμελητηρίου να δούμε τι θα κάνουμε, το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να προσφέρεται σε λογικές τιμές. Δεν έχει επίσης χρώμα… ».
Γιώργος Φίλιππας, Δημοτικός Σύμβουλος: «… Δεν θυμάμαι ποτέ να έχει συμβεί ξανά αυτό, να μην παίρνει η Δημοτική Αρχή υπόψη, έστω και τυπικά, τη γνώμη των τοπικών κοινοτήτων. Ποια είναι η λαϊκή συμμετοχή στα δύο χρόνια; Υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας που το καλύπτει όμως ο «Καλλικράτης». Το βασικό είναι ότι θα πρέπει να γίνει κινητοποίηση του κόσμου…».


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου